Of het nu een Manhattan, Margarita of Mojito is, het geheim van het maken van je favoriete cocktail is weten hoe en wanneer je de ingrediënten moet mixen. Een goede barman zal weten welke drankjes hij bij de hand heeft, en hoeveel van elk ingrediënt hij voor zijn recept nodig heeft

Een goede barman zal ook nieuwe cocktails kunnen aanbevelen op basis van wat jij lekker vindt in de jouwe. Wil je een zoeter drankje met minder alcoholgehalte, dan zal hij misschien iets als een Pina Colada voorstellen. Als je liever meer drank dan vruchtensap drinkt, kunnen ze dienovereenkomstig aanbevelingen doen.

Maar er zijn enkele basisregels die over de hele linie gelden bij het mixen van elk soort drankje:

Schud (of roer) nooit zonder ijs

Voor de hand liggend, maar toch: Bij het mixen van cocktails is het belangrijk dat je ze nooit zonder ijs schudt of roert. Door dat te doen wordt de drank namelijk warm en onaangenaam om te drinken. Door de drank met ijs te schudden of te roeren, help je hem koud te houden en het gewenste smaakprofiel te behouden.

Gebruik altijd verse citroen of limoensap

Citroen- en limoensap zijn beide essentiële ingrediënten in veel cocktails. Niet alleen geven ze smaak, maar ze helpen ook de zoetheid van andere ingrediënten in evenwicht te brengen. Vers citroen- of limoensap is ook belangrijk omdat het helpt de drank koud te houden, en het voorkomt dat de drank te verdund wordt.

Gebruik kwaliteitsingrediënten

Bij het maken van een cocktail is het belangrijk dat je de beste kwaliteit alcohol en andere ingrediënten gebruikt die je je kunt veroorloven. Niet alleen helpt het gebruik van alcohol van hoge kwaliteit ervoor te zorgen dat de drank lekker zal smaken, maar het helpt ook te voorkomen dat de drank te veel verdund raakt. Bovendien zorgt het gebruik van alcohol van hoge kwaliteit ervoor dat de drank elke keer een consistent smaakprofiel zal hebben.

Gebruik je goedkope of laagwaardige alcohol, dan is de kans groot dat de drank verwaterd zal smaken of alsof hij met iets anders gemengd is. Om het beste uit je cocktails te halen, is het belangrijk dat je de beste kwaliteit alcohol gebruikt die je je kunt veroorloven.

Meng op de juiste manier

Behalve dat je alcohol van hoge kwaliteit gebruikt, is het ook belangrijk dat je de ingrediënten op de juiste manier mengt. Bij het maken van een cocktail is het belangrijk dat je vers citroen- of limoensap gebruikt. Citroen- en limoensap voegen smaak toe en helpen ook de zoetheid van andere ingrediënten in evenwicht te brengen.

Een ander belangrijk ingrediënt om goed te mengen is suiker. Een goede barman zal weten hoeveel suiker om aan een drankje toe te voegen om de zuurheid van het citroen- of limoensap in evenwicht te brengen. Voeg je te veel suiker toe, dan wordt de drank te zoet. Voeg je echter niet genoeg suiker toe, dan wordt de drank te zuur.

Als je een cocktail schudt of roert, is het belangrijk dat je dat minstens 30 seconden doet. Dit helpt ervoor te zorgen dat alle ingrediënten goed gemengd zijn en dat de drank koud is.

Gebruik een stijlvol glas

Het lijdt geen twijfel dat een stijlvol glas elk drankje er geraffineerder doet uitzien. Maar als het om cocktails gaat, is het gebruik van het juiste glas eigenlijk belangrijk voor zowel de smaak als de presentatie.

Cocktailglazen zijn speciaal ontworpen voor drankjes met ijs. Ze hebben een grotere kom die veel ruimte biedt om ingrediënten te mengen en ook om fruit of kruiden te muddlen (of te pletten). Dit helpt de smaken en aroma’s van die ingrediënten vrij te maken, wat op zijn beurt de smaak van het drankje versterkt.

Bovendien zijn cocktailglazen vaak steelloos, wat helpt om de drank langer koud te houden. En omdat ze van dikker glas gemaakt zijn, breken ze meestal niet zo gemakkelijk als andere soorten glazen.

Al deze factoren maken cocktailglazen tot de perfecte keuze voor elk drankje dat geschud of geroerd moet worden.

Tot slot

Door deze tips op te volgen kun je ervoor zorgen dat je cocktails elke keer lekker smaken. Dus als je de volgende keer zin hebt om een drankje te mixen, probeer dan één van deze tips en zie hoe je favoriete cocktail uitpakt!