Wanneer je probeert zwanger te worden, kunnen er veel vragen en zorgen zijn over wat je wel en niet moet gebruiken tijdens seks. Een veelvoorkomende vraag is of het gebruik van glijmiddel de kans op zwangerschap kan beïnvloeden. In deze blog onderzoeken we de feiten en helpen we je te begrijpen hoe glijmiddelen werken en welke soorten veilig zijn als je probeert zwanger te worden.

Hoe werkt glijmiddel?

Glijmiddel is ontworpen om wrijving tijdens seksuele activiteit te verminderen, waardoor de ervaring comfortabeler en plezieriger wordt. Het komt in verschillende vormen, zoals op waterbasis, siliconenbasis en oliebasis. Glijmiddel kan vooral nuttig zijn voor vrouwen die last hebben van vaginale droogheid, wat kan optreden als gevolg van hormonale veranderingen, stress of andere factoren.

Is glijmiddel slecht voor zwangerschap?

De meeste commerciële glijmiddelen zijn veilig in gebruik, maar sommige kunnen inderdaad een negatieve invloed hebben op de mobiliteit van sperma, waardoor het moeilijker wordt voor sperma om de eicel te bereiken. Dit betekent echter niet dat alle glijmiddelen slecht zijn voor zwangerschap. Hier is wat je moet weten:

1. pH-waarde en osmolariteit

Veel glijmiddelen hebben een pH-waarde en osmolariteit die niet ideaal zijn voor sperma. Sperma gedijt het beste in een specifieke omgeving, en sommige glijmiddelen kunnen die omgeving verstoren, waardoor de beweeglijkheid en levensvatbaarheid van sperma afneemt.

2. Ingrediënten die schadelijk kunnen zijn

Sommige glijmiddelen bevatten ingrediënten zoals glycerine en parabenen, die schadelijk kunnen zijn voor sperma. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren en te kiezen voor producten zonder deze stoffen als je probeert zwanger te worden.

Veilig glijmiddel gebruiken tijdens het proberen zwanger te worden

Gelukkig zijn er glijmiddelen die speciaal zijn ontworpen om sperma-vriendelijk te zijn en geen negatieve invloed te hebben op de kans om zwanger te worden. Deze glijmiddelen imiteren de natuurlijke vaginale afscheiding en hebben een pH-waarde en osmolariteit die vriendelijk zijn voor sperma. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van een geschikt glijmiddel:

1. Kies voor een sperma-vriendelijk glijmiddel

Er zijn verschillende merken die glijmiddelen aanbieden die speciaal zijn ontwikkeld om veilig te zijn voor gebruik tijdens het proberen zwanger te worden. Deze producten zijn grondig getest om ervoor te zorgen dat ze de sperma-activiteit niet belemmeren.

2. Vermijd schadelijke ingrediënten

Let op de ingrediëntenlijst en vermijd glijmiddelen die glycerine, parabenen en andere schadelijke stoffen bevatten. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke, hypoallergene opties die minder kans hebben om irritatie te veroorzaken of de sperma-activiteit te beïnvloeden.

3. Gebruik matig

Gebruik glijmiddel spaarzaam. Hoewel het kan helpen om het comfort tijdens de seks te vergroten, kan een overmatige hoeveelheid glijmiddel de beweeglijkheid van sperma nog steeds verminderen. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid om de nodige smering te bieden zonder de sperma te hinderen.

Andere tips voor het vergroten van de kans op zwangerschap

Naast het kiezen van het juiste glijmiddel, zijn er andere stappen die je kunt nemen om je kansen op zwangerschap te vergroten:

  1. Timing: Probeer seks te hebben tijdens je vruchtbare dagen, meestal rond de ovulatie. Het bijhouden van je menstruatiecyclus en het gebruik van ovulatietesten kan je helpen om de beste tijd voor conceptie te bepalen.
  2. Gezonde levensstijl: Zorg voor een gezonde levensstijl door een uitgebalanceerd dieet te volgen, regelmatig te sporten en stress te verminderen. Dit kan de algehele vruchtbaarheid verbeteren voor zowel mannen als vrouwen.
  3. Vermijd schadelijke stoffen: Vermijd roken, overmatig alcoholgebruik en het gebruik van recreatieve drugs, omdat deze de vruchtbaarheid kunnen verminderen.

Conclusie

Hoewel sommige glijmiddelen de kans op zwangerschap kunnen verminderen door de sperma-activiteit te beïnvloeden, zijn er sperma-vriendelijke opties beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om veilig te zijn voor gebruik tijdens het proberen zwanger te worden. Door te kiezen voor een geschikt glijmiddel, schadelijke ingrediënten te vermijden en andere gezonde gewoonten te volgen, kun je je kansen op een succesvolle conceptie vergroten.

Het is altijd een goed idee om met een arts of vruchtbaarheidsspecialist te overleggen als je specifieke zorgen of vragen hebt over je kansen op zwangerschap en het gebruik van glijmiddelen