Een nieuwe baby verwelkomen in de familie is een spannende tijd, maar het kan ook een beetje ontmoedigend zijn voor uw hond. Honden zijn van nature territoriaal, en kunnen zich bedreigd of verward voelen door de aanwezigheid van een nieuwe mens in hun territorium.

In dit blogbericht geven we u enkele tips over hoe u uw hond kunt trainen om met een nieuwe baby in huis om te gaan. Volg deze eenvoudige stappen, en uw harige vriend zal binnenkort vreedzaam samenleven met uw kleintje!

Zorg dat je hond zich veilig voelt

Zoals elke kersverse ouder weet, kan het een uitdaging zijn om de behoeften van een baby te jongleren met de behoeften van een huisdier. Vooral honden kunnen angstig zijn voor baby’s en jaloers worden op de aandacht die een baby vraagt. Om deze redenen is het belangrijk wat tijd te nemen om je hond voor te bereiden op de komst van een nieuwe baby.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je hond te helpen zich comfortabel en veilig te voelen in de buurt van een zuigeling. Geef je hond eerst zijn eigen speciale ruimte in huis waar hij heen kan om te ontspannen en zich veilig te voelen. Dit kan een bench of bed in een rustige kamer zijn. Ten tweede, zorg ervoor dat je je hond veel aandacht en genegenheid geeft in de weken die voorafgaan aan de komst van de baby. Dit zal je hond helpen zich veilig te voelen in zijn rol als lid van het gezin.

Hoe en wanneer?

Er zijn zeker veel dingen om rekening mee te houden als je een nieuwe baby aan je hond introduceert, en de timing en methode van de introductie kunnen een grote invloed hebben op hoe de overgang verloopt. Een belangrijk ding om in gedachten te houden is dat honden nogal gevoelig kunnen zijn voor veranderingen in hun omgeving, dus het is het beste om langzaam en voorzichtig te werk te gaan bij het thuisbrengen van een nieuw gezinslid.

Een aanpak is om je hond ruim de tijd te geven om vertrouwd te raken met de geluiden en geuren van de baby voordat hij haar werkelijk ontmoet. Op die manier zal je hond minder het gevoel hebben dat ze overvallen of op de plek gezet wordt als ze de baby voor het eerst ontmoet. Je kunt proberen een kledingstuk uit het ziekenhuis of een deken die door je baby gebruikt is mee naar huis te nemen voor wat kalmerende geuren.  Laat je hond geleidelijk kennismaken met het idee van baby’s door hem foto’s of video’s van baby’s te laten zien, of zelfs een vriend met een baby uit te nodigen voor een bezoekje.

Na ongeveer een week met deze vertrouwde geur in de buurt, kun je je hond dan toestaan aan je baby te snuffelen en hem in levende lijve te zien. Zoals altijd is het belangrijk om tijdens dit hele proces positieve bekrachtiging te gebruiken en elk rustig gedrag van je hond gaandeweg te belonen.

En onthoud dat als je op enig moment tijdens dit introductieproces het gevoel hebt dat het voor een van beide partijen te stressvol wordt, het het beste is om een stap terug te doen en het later opnieuw te proberen als iedereen

De band tussen hond en baby

Honden en baby’s kunnen een sterke band met elkaar vormen als ze op de juiste manier geïntroduceerd worden. Het is belangrijk om puppy’s van jongs af aan te socialiseren, zodat ze zich op hun gemak voelen in de buurt van kinderen. Als je een puppy aan een baby introduceert, is het belangrijk om dat geleidelijk en onder toezicht te doen. De pup toestaan aan de hand of voet van de baby te snuffelen kan helpen een positieve associatie te scheppen. Als de baby ouder wordt, kan hij of zij onder toezicht met de hond gaan spelen. Touwtrekken en apporteren zijn leuke spelletjes die kunnen helpen de band tussen hond en kind te versterken.

Een andere manier om in huis een band tussen de hond en de baby te scheppen is de baby te laten helpen met het voeren en uitlaten van de hond. Dit zal de hond ook een gevoel van stabiliteit geven. En tenslotte is het belangrijk de hond te prijzen als hij zich goed gedraagt rond de baby. Dit zal positief gedrag versterken en helpen om een sterke band tussen hen te scheppen.

Omgaan met gedragsproblemen

Wanneer je voor het eerst een nieuwe baby thuisbrengt, kun je merken dat je hond enkele onverwachte gedragsproblemen begint te vertonen. Je hond kan rusteloos worden of zich vervelen, waardoor hij op meubels of andere voorwerpen in huis gaat kauwen. Bovendien kan je hond angstig en ongerust worden bij de aanblik van de nieuwe baby, met blaffen of nog meer destructief gedrag tot gevolg. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je hond te helpen trainen in het omgaan met de aanwezigheid van een nieuwe baby in het huishouden.

Eén van de belangrijkste dingen om je op te richten bij het trainen van je hond is het scheppen van een routine voor hem. Door regelmatige voedings- en bewegingstijden voor je hond vast te stellen en je na verloop van tijd aan die routine te houden, zal je hond goede gewoonten ontwikkelen die hem kunnen helpen kalm en geconcentreerd te blijven als de baby in de buurt is.

Zoals gezegd is je hond veel aandacht geven als hij zich goed gedraagt rond de baby een andere goede strategie. Dit kan helpen om goed gedrag te versterken en je pup te leren welk soort gedrag van hem verwacht wordt rond je pasgeboren kind.

Verder is het essentieel dat je geduldig en begripvol blijft tijdens dit hele proces. Door consequent, meelevend en positief te zijn met je trainingsmethoden, kun je eventuele gedragsproblemen die zich voordoen uit de weg ruimen en zowel jij als je hond gelukkig houden terwijl je een nieuwe aanwinst verwelkomt.

Conclusie

Als je bezorgd bent over hoe je hond op de nieuwe baby zal reageren, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ze te helpen zich aan te passen. Begin met ervoor te zorgen dat ze hun eigen ruimte in huis hebben waar ze zich veilig en op hun gemak kunnen voelen. Breng één-op-één tijd met ze door, en blijf ze veel beweging en positieve bekrachtiging geven. Wees vooral geduldig en blijf ze belonen voor goed gedrag rond de baby.

Met een beetje tijd en moeite zal je hond snel leren dat de nieuwe aanwinst in het gezin niets is om je zorgen over te maken!

Veel succes en bedankt voor het lezen!